Берлускони подаде оставка „огорчен"

Берлускони подаде оставка „огорчен"
Силвио Берлускони маха, тръгвайки си от президентството в Рим, където малко преди това официално подаде своята оставка. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Италианският премиер Силвио Берлускони официално подаде оставка, с което бе сложен край на една от най-изпълнените със скандали епохи в италианската политика, отбелязват световните агенции.

Оставката на министър-председателя бе приета от държавния глава Джорджо Наполитано, след като двамата се срещнаха в президентския дворец късно вечерта в събота.

Берлускони, който не успя да получи мнозинство при ключовия вот във вторник, връчи оставката си, след като парламентът прие пакета от мерки, искан от европейските партньори, за да се върне доверието на пазарите.

Малко преди това Берлускони каза пред италианската агенция АНСА, че е „дълбоко огорчен“ от протестиращите в столицата.

„Дълбоко огорчен съм“, сподели той, след като демонстрантите по улиците на Рим скандираха „палячо“ и „напусни веднага“.

„Надяваме се, че днес отбелязваме новото начало на Италия“, заяви по-рано Масимо Донади, депутат от опозиционната партия „Италия на ценностите“.

„Днес пада завесата на една дълга и болезнена фаза от италианската политика. Страната иска да обърне страницата и да започне наново“, каза на свой ред депутът Дарио Франческини от основната опозиционна Демократическа партия по повод края на ерата на Берлускони.

#Силвио Берлускони #Италия #Джорджо Наполетано #Марио Монти #министър-председател на Италия #президент на Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"