Първанов се оплака: Високомерието на премиера никак не ми допада

Първанов се оплака: Високомерието на премиера никак не ми допада
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият президент Георги Първанов даде добра оценка на първите 100 дни от управлението на втория кабинет "Борисов", но отбеляза, че има забележки. Той коментира сегашната политическа обстановка в ефира на БНТ в петък вечер.

Лидерът на АБВ е категоричен, че недоверие в коалицията със сигурност може да има и затова коалиционната култура е много важна. "Затова високомерието на министър-председателя никак не ми допада. Заплахата от нови избори какво е, освен високомерие?", добави още политикът. По думите му, политиката не означава да се явяваш на нови избори на всеки 3-4 месеца, а да покажеш, че можеш да управляваш.

По отношение на готвения нов заем от 16 милиарда лева, Първанов отговори: "Ние взимаме заеми може би с презумпцията, че нищо няма да влезе в бюджета. Има много сбъркани неща, които обясняват нашата негативна реакция по отношение на искания заем от 16 милиарда лева". 

„Първото е в начина, по който са избрани банките. Второто е в обемът на заема”, добави Първанов и подчерта, че става дума за конкретния прочит на справката на Министерство на финансите, според която са необходими не повече от 11 милиарда лева.

Той коментира и амбициозните реформи, които се готвят в здравеопазването, образованието и съдебната система: "Програмната декларация на правителството беше един от най-добрите документи, но в програмата за управление има 180 приоритета, а трябва да има 3-4 приоритета, за стабилна държава".

Що се отнася до проекта "Турски поток", експрезидентът заяви: "Много по-добре за нас е да убедим Европа и Москва, че този проект трябва да продължи по пътя на "Набуко". Трасето през България, Гърция, Унгария реализира целите, които имаше "Южен поток". Първанов обаче е твърдо убеден, че не държи да получи мандат от Борисов, за да замине за Русия и да преговаря с Владимир Путин за газови проекти.

Георги Първанов коментира и отношенията на АБВ и БСП към момента. "На най-високо ниво нищо не се случва, но на по-ниско вървят процеси", заяви той и добави, че очаква единни кандидатури под различни форми на двете партии на предстоящите местни избори.

#Георги Първанов #АБВ #Южен поток #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"