Избраха кой ще замества съдия Ченалова по делото "Октопод"

Избраха кой ще замества съдия Ченалова по делото "Октопод"
A A+ A++ A

Компютърната система на Софийския градски съд /СГС/ избра съдия Атанас Атанасов за докладчик по делото срещу Алексей Петров, добило известност като делото "Октопод", съобщиха от съда. Причина за преразпределението отстраняването от длъжност за половин година от края на януари на съдията по делото Румяна Ченалова. Това бе предизвикано от сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за проблем с френска компания.

В началото на февруари правосъдният министър Христо Иванов поиска съдията-докладчик по делото "Октопод" и по няколко търговски дела Румяна Ченалова да бъде дисциплинарно наказана. Магистратите от СГС поискаха становище от Върховния касационен съд /ВКС/ дали да бъде преустановено делото заради временното отстраняване на съдия Румяна Ченалова, или то да бъде преразпределено на принципа на случаен подбор чрез електронната система между съдиите в СГС НО.

В искането беше изложен и фактът, че по делото е постъпила молба от подсъдимия Цеко Йорданов, която не може да бъде разгледана в отсъствието на законен съдебен състав.

На 19 февруари зам.-председателят на СГС и ръководител на Наказателно отделение Петя Крънчева издаде мотивирана заповед, делото срещу Алексей Петров да бъде преразпределено за разглеждане от друг състав на СГС. 

От състава на съдиите, участващи в разпределението, бяха изключени тези, които са разглеждали други обвързани производства. От системата предварително бе изключена и съдия Владимира Янева, която на 19.02.2015 бе временно отстранена от длъжност с решение на ВСС.

На 20.02.2015 г. в 13.34 часа компютърната система избра за съдия-докладчик по делото Атанас Атанасов.

Съдия Атанасов е известен на медиите с острите си изказвания за несправедливостите на ръководството на СГС. През декември 2014 той заяви пред БНР: "Още през 2009 г., при друго ръководство на СГС, пак т. нар. "редови съдии" сезирахме ВСС за това, че системата за случайно разпределение на делата не осигурява равномерно разпределение, равномерна натовареност, че определени дела със значим обществен интерес се разглеждат само от конкретни съдии".

#Румяна Ченалова #Атанас Атанасов #Октопод #СГС #Христо Иванов #Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"