Мит Ромни: Русия е геополитически враг номер едно на САЩ

Мит Ромни: Русия е геополитически враг номер едно на САЩ
„Русия винаги подкрепя най-лошите режими по света и идеята на Обама да бъде гъвкав с нея смятам за много тревожна“, отбеляза Ромни. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Бившият губернатор на Масачузетс и един от възможните кандидати за американски президент на републиканците Мит Ромни нарече Русия „геополитически враг номер едно“ за САЩ в интервю пред канал CNN.

Коментарите на Ромни са били по повод заявлението на президента Барак Обама в Сеул по време на срещата с руския му колега Дмитрий Медведев.

Тогава държавният глава на САЩ каза, че в случай на преизбиране може да „прояви голяма гъвкавост“ по въпросите за разполагане на противоракетния щит на НАТО в Европа.

Агенция „Франс прес“ отбелязва, че тези думи са станали известни случайно, след като са били чути от стоящи наблизо репортери, предаде „Дневник“.

Ромни нарече думите на Обама „много тревожни“. Според него той не трябва да сключва някакви договорки с Русия, подробностите за които не иска да разкрива пред американския народ преди изборите.

„Русия винаги подкрепя най-лошите режими по света и идеята на Обама да бъде гъвкав с нея смятам за много тревожна“, отбеляза Ромни.

Отговаряйки на въпрос дали Русия е по-голям враг за САЩ отколкото Иран или Северна Корея, Ромни казва, че за разлика от споменатите страни, Москва е по-значителен световен играч и затова е противник от геополитическа гледна точка.

„Северна Корея и Иран са достатъчно проблемни и отиваме в ООН, за да ги спрем. Когато Башар Асад избива собствения си народ, ние отиваме в ООН. Русия обаче, често заедно с Китай, винаги застава на страната на най-лошите режими в света“, подчертава републиканецът.

Изборите за президент на САЩ ще бъдат на 6 ноември 2012 г. От Демократическата партия ще участва Барак Обама, а най-вероятен кандидат от републиканците е Мит Ромни.

#Масачузетс #губернатор #президент #САЩ #Русия #Мит Ромни #Барак Обама #Сеул #Дмитрий Медведев #НАТО #Европа #Иран #Северна Корея #Москва #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"