Областен шеф по времето на Йовчев го замеси в "Червеи"

Областен шеф по времето на Йовчев го замеси в "Червеи"
A A+ A++ A

Вътрешният министър в предишния кабинет Цветлин Йовчев и ДАНС са търсили съдействие за достъп до секретен сървър, разказа пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност бившият шеф на областната дирекция на МВР в Бургас Милен Димитров. С това той замеси ексминистъра в разработката "Червеи".

Димитров съобщи пред депутатите, че през есента – месеците октомври или ноември, е получил обаждане от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев с искане за вътрешно съдействие.

"Ставаше въпрос за секретен достъп до секретен сървър", уточни Милен Димитров.

"Изричното изискване беше достъпът да бъде секретен. Казах му, че не мога да реша на момента, защото нямам такъв достъп и трябва да бъде ангажиран един служител с право на достъп. Ставало въпрос за мониторинг на системата", разказа той.

Димитров обясни, че се е срещал с двама души, носещи две чанти – по-малки от тези за лаптоп, но е разбрал, че не са служители на "Вътрешна сигурност", като впоследствие са показали документ, че работят за ДАНС. Той уточни, че тогава е знаел, че териториалната дирекция на ДАНС проучва жена с оглед назначаване.

"Разказах на главния секретар за случилото се, но той не знаеше нищо. "След като министърът е разпоредил – изпълняваш", ми каза той.

Предположих, че след като няма съгласуване, вероятно е операция на ДАНС", казал по думите му главният секретар.

Твърдението на Димитров опровергава обясненията на Лазаров, че не е бил в течение на случващото се по "Червеи" и разбрал за разработката от медиите.

По думите на Димитров следващото задание е било да осигури подробен достъп на системен оператор, за което знаел и началникът на сектор КИАД (Контрол над информационната и административна дейност). Впоследствие той е започнал да сигнализира, че след посещение на въпросните техници се налага рестартиране на системата.

"Разговарях с Тодор Костадинов, че има проблем. Нямам обратна информация", поясни той.

Милен Димитров добави, че през април 2014 при една от командировките си в София лично е разговарял с Тодор Костадинов и го е информирал, че има множество сигнали за проблем в системата. Тогава Димитров е решил, че се върши нещо незаконно и е поискал документ, заповед за това от Цветлин Йовчев. Още същият ден е получил обаждане от него, искайки съдействие, уверявайки, че ще бъде издадена заповед.

"Такова писмо не беше изпратено и това е последният път, когато съм оказвал такова съдействие", заяви той.

Димитров обясни, че при изнесеното заседание на Министерски съвет в Бургас на 30 април е провел друг едночасов разговор с Цветлин Йовчев в кабинета му, сигнализирайки че срещу него е в ход "неприятна медийна кампания". Той му е отговорил, че се обмисляло неговото изтегляне от Бургас в София и да излезе в отпуска по време на европейските избори.

По-късно срещу Милен Димитров е образувана дисциплинарна проверка, а на 1 август е дисциплинарно уволнен.

#Цветлин Йовчев #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »