ВСС отстрани от длъжност съдия Владимира Янева

ВСС отстрани от длъжност съдия Владимира Янева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност съдия Владимира Янева. Всички членове на съвета гласуваха единодушно отстраняването ѝ като съдия и като председател на Софийски градски съд (СГС). 

Решението на ВСС ще бъде в сила докато приключи възбудено срещу нея досъдебно производство. Владимира Янева беше поканена на изслушване пред магистратите, но тя не пожела да се яви. 

Предложението за отстраняването на Янева бе на главния прокурор Сотир Цацаров. В мотивите си Цацаров посочи престъпление по служба въз основа на член 284 от Наказателния кодекс.

Той заяви, че предложението му не е свързано само с разработката "Червеи", но и с констатации на нарушения по други дела. Главният прокурор поясни, че срещу Владимира Янева е образувано досъдебно производство, затова, че е подписвала разрешения за нерегламентирано използване на СРС-та. 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също настоя ръководството на Софийския градски съд да подаде оставка. Той определи нарушението на председателя на СГС Владимира Янева по разработката "Червей" като "изключително тежко".

По-рано Лозан Панов и правосъдният министър Христо Иванов внесоха във Висшия съдебен съвет предложение за гласуване на дисциплинарни дела срещу шефа на Софийския градски съд Владимира Янева и заместника й Богдана Желязкова. 

 

#Софийски градски съд #Владимира Янева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"