ЕС преразглежда стратегията си за сигурност

ЕС преразглежда стратегията си за сигурност
A A+ A++ A

Военните министри на ЕС се договориха да преразгледат приетата през 2003 г. Стратегия за европейска безопасност, съобщи латвийският министър на отбраната Раймондс Вейонис.

Договореността бе постигната на приключилата днес неофициалната двудневна среща на министрите в Рига. На нея се обсъждали въпроси, които ще се разгледат и на срещата на върха на Европейския съвет този юни - хибридните заплахи и стратегическата комуникация, международните операции и бойните формирования на ЕС, а също промените в сферата на сигурността в света.

"Ние се договорихме, че през юни държавните ръководители ще говорят за стратегическата безопасност, а също за единната позиция на ЕС по тези въпроси, изтъкна министърът. Едно от предизвикателствата несъмнено са хибридните заплахи, действията на Русия в Украйна ни показаха колко са опасни те за нашата сигурност".

Освен военните министри на срещата в Рига, участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и други официални лица.

#стратегия #сигурност #Европейският съюз #ЕС #отбрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"