Полицай се опита да осуети протеста на металурзите

Полицай се опита да осуети протеста на металурзите
Оловно-цинковият комбинат в Кърджали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служител на полицията в Кърджали се опита да осуети протеста на работниците в Оловно-цинковия комбинат (ОЦК), като заяви, че блокадата на пътя за Хасково е незаконна.

Полицаят се опита да прекрати протеста, въпреки че негови колеги в същото време охраняват блокадата, предаде БГНЕС.

Причината за това, според служителя на реда, е в липсата на думата „разрешавам“ в документа, подписан от кмета Хасан Азис.

Работниците обаче твърдо стояха на пътя, като нямаха намерение да освободят блокираното движение. Азис заяви, че щом МВР не уважава подписа му, вероятно не го признава и за законен кмет на общината. Хасан Азис е начело на блокадата на металурзите.

В 9.30 ч. в понеделник стотиците протестиращи за заплатите си и срещу лошите условия на труд затвориха един от изходите на града за един час, както е разрешил кметът.

Издадени са и първите счетоводни извлечения за дължимите на работниците заплати в пълния им размер. Следобед в Кърджали пристига премиерът Бойко Борисов. Надеждата на стачниците е той да донесе добрата новина за парите им.

26-и ден продължават ефективните протестни действия на металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Работниците стачкуват от 1 март заради неизплатени заплати.

Според синдикатите собственикът на завода Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството. Случаят е различен от Мадан, защото там има и държавно участие.

В понеделник социалният министър Тотю Младенов сезира Окръжната прокуратура с настояването да направи пълна проверка по член 227 от НК. Стана ясно и че икономическата полиция ще разследва дали ОЦК умишлено не е воден към фалит.

#Кърджали #ОЦК #Оловно-цинковия комбинат #Валентин Захариев #Тотю Младенов #социален министър #Бойко Борисов #премиер #Хасково #Хасан Азис #кмет #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »