Осъдиха Вальо Топлото на 3 г. затвор

Осъдиха Вальо Топлото на 3 г. затвор
Валентин Димитров – Вальо Топлото Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров – Вальо Топлото е осъден на три години затвор и на втора инстанция по делото за безстопанственост, съобщи „Правен свят“.

Решението бе взето от състав на Софийския апелативен съд. Димитров бе признат за виновен, но бе променена присъдата на Софийски градски съд, който бе решил, че Димитров е извършил престъплението в течение на две години. САС постанови, че е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години.

Апелативният съд, както и СГС, оправда подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.

През юни 2009 г. Вальо Топлото получи 14 г. затвор от СГС и му бе конфискувано цялото имущество. Три години по-късно апелативните съдии го оправдаха по обвинението за длъжностно присвояване в особено големи размери и на практика отмениха ефективната присъда, както и конфискацията на имуществото. Прокуратурата протестира оправдателната присъда и Върховният касационен съд я отмени и върна на САС делото за ново разглеждане.

ВКС прецени, че процесът на втора инстанция се е развил в погрешна посока, като е опорочено участието на вещо лице. Експертът, който е трябвало да даде становище по технологията на проведените обществени поръчки, е бил необективен и предубеден.

Според прокуратурата Димитров и другите четирима са избягвали прилагането на правилата за обществени поръчки. Това ставало чрез разбиване на цели неделими изделия на части, за да се постигне цена под праговете за обществени поръчки.

Извършвано било прикриване на реалните доставки на части от една и съща фирма чрез използване на подставени фирми, които не са извършвали нищо друго, освен да подписват и подпечатват документи, изготвени от служители на „Топлофикация”.

#Валентин Димитров #Димитров #топлофикация #Вальо Топлото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »