Даниел Митов предложи на Румъния общо енергийно бъдеще

Даниел Митов предложи на Румъния общо енергийно бъдеще
Даниел Митов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Румъния са добри съседи, партньори и съюзници в ЕС и НАТО. Пътят, по който двете страни избраха да вървят през последните десетилетия – на свободата, демокрацията, европейската и евроатлантическата интеграция, сближава още повече нашите два народа. Затова ние, политиците на двата бряга на р. Дунав, трябва да общуваме и да се срещаме често, заяви външният министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с румънския си колега Богдан Ауреску в Букурещ, където е на работно посещение.

Сред дискутираните теми бяха енергийната сигурност, инвестициите, инфраструктурните проекти, регионалното сътрудничество, сигурността по външните граници на ЕС, Шенген, Механизмът за сътрудничество и оценка, справянето с увеличения бежански и миграционен натиск.

„Районът на Югоизточна Европа е може би най-зависим по отношение на снабдяването с газ, предвид наличието на един единствен доставчик в лицето на Русия. Поради кризата в Украйна този проблем става все по-видим. Изграждането на Европейски енергиен пазар, който да осигури достъпна, сигурна и устойчива енергия за всички граждани на ЕС, е задача, която все повече не търпи отлагане“, подчерта българският външен министър.

Той подчерта, че изграждането на интерконекторни връзки между България и всичките й съседи, включително Румъния, е изключително важен елемент на архитектурата на енергийната сигурност на Европа по оста Север-Юг.

Даниел Митов отбеляза подобряването на свързаната с Дунав мост 2 пътна инфраструктура, ускоряване на работата по изграждането на нови мостови връзки, изпълнението на хидроенергийни комплекси на р. Дунав и др.

#България #Румъния #Даниел Митов #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"