Кунева от Белия дом: България в Шенген ще повиши европейската сигурност

Кунева от Белия дом: България в Шенген ще повиши европейската сигурност
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Необходимо е засилване на контрола на външните граници на ЕС с цел възпрепятстване на транзита на бойци към и от конфликтните зони в Близкия изток. Разширяването на Шенген и включването на България и Румъния в него, както и плътната употреба на информационните системи от всички държави-членки на ЕС, ще допринесе за общата европейска сигурност. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време среща на високо равнище за борба с войнстващия екстремизъм, организирана от Белия дом.

„Не може да имаме 28 различни системи на сигурност, трябва ни една, с общи стандарти и превантивни мерки“, посочи Кунева пред делегатите.

Кунева препотвърди ангажимента на страната ни към Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН, която призовава страните за по-тесни връзки и засилен обмен на информация относно действията и движението на терористи или терористични мрежи, в това число и чуждестранните бойци.

Вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че е от особено значение засиленото регионално сътрудничество за противодействие на екстремизма и посочи като добър пример сътрудничеството между България и Турция.

Според Кунева, България трябва да приеме поправките в Накaзaтелния кодекс, които гарантират по-сурови наказания за лица, свързани с терористични организации.

#Меглена Кунева #Кунева #Белия дом #тероризъм #терористи #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"