Цацаров поиска отстраняването от длъжност на Владимира Янева

Цацаров поиска отстраняването от длъжност на Владимира Янева
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отстраняването от длъжност на председателя на Софийски градски съд е поискал главният прокурор Сотир Цацаров.

В началото на днешното заседание на ВСС Цацаров е поискал включването на допълнителна точка в дневния ред. Тя е регламентирала отстраняваето на  Владимира Янева. В мотивите си Цацаров посочи престъпление по служба въз основа на член 284 от Наказателния кодекс.

Цацаров заяви, че предложението му не е свързано само с разработката "Червеи", но и с констатации на нарушения по други дела. Главният прокурор поясни, че срещу Владимира Янева е образувано досъдебно производство, затова, че е подписвала разрешения за нерегламентирано използване на СРС-та. На 18 февруари 2015 г. до Цацаров е постъпило искане от наблюдаващия прокурор за отстраняване от длъжност на съдия Янева до приключване на наказателното производство.

"Няма привлечени обвиняеми, но се осъществява активна дейност по събиране на доказателства", каза Цацаров.

След разглеждането на искането и гласуване, Висшият съдебен съвет реши да покани председателя на Софийския градски съд Владимира Янева на изслушване в 14:30 ч.

Миналата седмица стана ясно, че именно Владимира Янева е магистратът, който е разписвал разрешенията за използване на специални разузнавателни средства.

Миналата седмица Цацаров обяви, че във връзка с разработката "Червеи" ще има повдигнати обвинения, а премиерът Бойко Борисов призова прокуратурата да е безкомпромисна по случая "Червеи".

#Сотир Цацаров #Владимира Янева #ВСС #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"