Сменят самолета на властта с нов

Сменят самолета на властта с нов
A A+ A++ A

Самолетът, с който се извършват правителствените полети, може да бъде сменен. Идеята е на министъра на транспорта Ивайло Московски. Той обмисля държавата да купи нова машина, като за целта трябва да се продаде 130-местния правителствен "Еърбъс".

"Използването му е нерентабилно. По-добре да се махне и да се вземе една 25-30-местна машина с три двигателя, за да може да прави и презокеански полети. Местата трябва да стигат за един министерски съвет", аргументира се Московски, цитиран от в. "Преса".

В същото време бившият шеф на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев посочи, че вариантите за нова машина са твърде много. В света няколко компании произвеждат бизнес джетове. Според Пенчев "Еърбъсът" може да бъде продаден за около 20 млн. долара.

През 2008 година правителството на Сергей Станишев плати за два самолета на властта 44.2 млн. долара. Сделката бе твърде критикувана, тъй като машините бяха втора ръка. Когато дойде на власт първият кабинет на Борисов върна едната и предоговори заема за другата.

На 11 февруари правителственият „Фалкон” с премиера Бойко Борисов на борда се приземи принудително на Летище София. Заради технически проблем се наложи машината да се върне обратно, като преди това над час кръжа над столицата, за да изразходи горивото.

Борисов летеше за Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет.

Вчера (18 февруари) при тестове Фалкон-ът показал отново проблем. При облитане подал пак грешна сигнализация за състоянието на колесника. По тази причина специалисти са взели решение да спрат правителствения самолет "Фалкон" от полети.


#самолет #правителство #власт #смяна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »