Европа увеличава финансовата инжекция на Гърция

Европа увеличава финансовата инжекция на Гърция
Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската централна банка одобри разширяването на програмата за извънредна помощ за гръцките банки, предаде Франс прес. Сумата беше увеличена от 65 милиарда евро на 68,3 милиарда евро. Решението беше взето, въпреки че по-рано властите в Германия заявиха, че няма да позволят на Централната банка да продължи кредитната програма за балканската страна.

Съдбата на гръцката спасителна програма обаче продължава да бъде неясна. Правителството на премиера Алексис Ципрас се надява да успее да удължи европейското финансиране с няколко месеца, през които да се намери трайно решение на кризата.

Ако Гърция се откаже от мерките за икономии, които кредиторите и наложиха, ще спре текущата спасителна програма и Атина ще загуби последния транш от нея, както и значителна сума от Международния валутен фонд (МВФ).

През 2015 г. Гърция трябва да направи две големи плащания на задължения по облигации към Европейската централна банка (ЕЦБ). Всичко това се случва и на фона на рекорден спад в данъчните постъпления в хазната и отлив на капитали от банките.

Премиерът на Гърция днес беше лаконичен в коментара си за опита за удължаване на споразумението с кредиторите.

Ябълката на раздора между Атина и кредиторите продължават да бъдат мерките за икономии, които новото правителство счита, че спъват и без това изпадналата в затруднения гръцка икономика. Целта на премиера Алексис Ципрас е да продължи европейската помощ, но да отмени част от драстичните мерки - нещо, с което засега кредиторите категорично не се съгласяват.

#Алексис Ципрас #Гърция #заем #ЕЦБ #Европейска централна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"