България скърби: 142 години без Апостола на свободата Васил Левски

България скърби: 142 години без Апостола на свободата Васил Левски
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 19 февруари отбелязваме 142 години от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски. 

Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли нов стил) 1837 г. в Карлово. През 1845 г. започва образованието си в килийното училище в Карлово. Година по-късно вече учи в местното взаимно училище. Едва на 14 години остава без баща. Неговият вуйчо Василий Караиванов започва да се грижи за него и младият Васил става негов послушник. В периода 1852-1854 г. живее в местния светогорски метох и учи църковно пеене. След като вуйчо му се премества в Стара Загора, Левски го последва и завършва II клас на старозагорското класно училище. Поради отличния успех на момчето вуйчото обещава, че един ден ще го изпрати на учение в Русия. Това така и не се случва. През 1856-1857 г. младежът учи в свещеническото училище на даскал Атанас Иванов в Стара Загора, а през следващата година приема монашески сан дякон с име Игнатий. През 1858 г. е ръкоположен за йеродякон и става църковен певец в църквата „Света Богородица" в Карлово.

Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

На 19 февруари коленичим отново пред паметника на Левски в центъра на София. Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой на времето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет.

От 17.00 ч. днес в храм „Света София” ще бъде отслужена Архиерейска панихида, а от 18.00 ч. пред Паметника на Васил Левски в столицата ще се проведе церемония-поклонение. Програмата включва литературно-музикална композиция с участието на актрисата Силвия Лулчева и хорова формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков. Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър.

В церемонията ще участват президентът Росен Плевнелиев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Слово по повод славната и трагична годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода ще произнесе акад. Константин Косев, член на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Ловеч, където в 11.30 ч. в храма „Успение Богородично” в града ще присъства на Панихида за Апостола, която ще бъде отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. В 12.00 ч. пред паметника на Васил Левски в Ловеч Маргарита Попова ще участва в церемонията за отбелязването на годишнината.

Всички помнещи делото на Апостола ще тръгнат на факелно шествие в памет на великия българин в центъра на Русе, което ще измине разстоянието от площад „Хан Кубрат” до Паметника на Свободата.

В Стара Загора ще се проведе общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, в който по традиция ще се включат ученици от СОУ „Васил Левски”. По-рано ще бъде отслужина и заупокойна Света литургия в памет на йеродякон Игнатий.

Казанлък също ще се включи в отбелязването на годишнината като за първи път в програмата за отбелязване паметта на Апостола на Свободата ще се проведе почетно шествие. То ще тръгне в 10.30 ч. от паметната плоча на Васил Левски, ще премине по бул. „23 Пехотен Шипченски полк” до бюст-паметника на Дякона в едноименния жилищен квартал.

Преди това, в 10.00 ч., в храм „Св. Троица” ще бъде отслужена панихида, след което ще бъде положена тържествена клетва от членовете на учредения клуб „Млади възрожденци” при ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. В 10.30 ч. пред барелефа на Левски, поставен на сградата, където някога се е намирал хана на баба Гана, ще бъде изнесена поетична композиция „Слово за Апостола” от ученици на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” и ще бъдат поднесени цветя на почит и преклонение.

#Васил Левски #Свобода #Росен Плевнелиев #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »