Прокопис Павлопулос е новият президент на Гърция

Прокопис Павлопулос е новият президент на Гърция
A A+ A++ A

Гръцкият парламенти избра 64-годишният Прокопис Павлопулос за президент на страната.

Кандидатурата на опитния дясноцентристки политик от лагера на основната опозиционна партия "Нова демокрация" беше предложена вчера от премиера Алексис Ципрас на заседание на парламентарната група на неговата партия СИРИЗА.

С този ход според наблюдателите спечелилият парламентарните избори лидер на СИРИЗА иска да увери кредиторите на страната в постигнатото национално единство по ключови въпроси за бъдещата политика на Гърция.

Павлопулос получи подкрепата на СИРИЗА, партията "Независимите гърци" и на самата "Нова демокрация". Тези три партии представляват 238 депутати в 300-местния парламент.

Малката центристка партия "Потами" и лявоцентристката ПАСОК подкрепиха своя алтернативен кандидат Никос Аливизатос, но той практически нямаше никакви шансове да бъде избран.

64-годишният Павлопулос получи необходимите 180 гласа още на първия тур от гласуването в 300-местния парламент на Гърция.

В съседна Гърция се стигна до предсрочни парламентарни избори на 25 януари, след като парламентът в Атина не успя да избере нов държавен глава.

#Прокопис Павлопулос #президент #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници