Валери Симеонов: ГЕРБ да ни убедят да гласуваме, не да заплашват

Валери Симеонов: ГЕРБ да ни убедят да гласуваме, не да заплашват
A A+ A++ A

Управляващите да се постараят да убедят депутатите да гласуват за новия дълг в пленарната зала, а не да поставят ултиматуми по телевизията - това призова съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов по горещата политическа тема на деня в интервю по бТВ.

„Ние не сме машина за гласуване и не сме коалиционни партньори, г-жа Стоянова би трябвало да го запомни това", каза Симеонов по повод на отправените критични бележки от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в същото студио.

"Като разчитат на нашите гласове, да не ни поставят ултиматуми от студиото на bTV. Като не сме от вашите, пък голяма работа”, бяха думите на Симеонов.

"Нашата цел не е да саботираме правителството и да вкараме държавата в нова политическа криза и несигурност. Най-голямото постижение на последните 3-4 месеца е това, че успяхме съвместно, четирите партии, да постигнем една относителна политическа стабилност. Показа се, разбра се, че ние можем да работим заедно, въпреки че имаме различни платформи, едни са по-леви, други са по-десни и т.н. Това е най-голямото постижение”, отбеляза лидерът на патриотите.

Валери Симеонов определи новия външен дълг като тежка отговорност: „Ние не искаме тази отговорност да падне върху нашите плещи, но нима е леко да поемеш дълг два пъти по-голям от този, който е имало досега държавата? Леко ли е да натовариш своите сънародници, за да плащат нещо, в което не си сигурен, не си убеден, че трябва да бъде направено”, попита той.

На Симеонов не му станало приятно от това, че министрите, които имат проблем, ходят да го обсъждат с патриотите, а финансовият Владисла Горанов се появил днес 15-20-30 минути преди гласуването на дълга с „един лист, с една табличка, в която са разпределени цифри”.

„Тезата на управляващите подлежи на проверка”, каза той и макар че заяви, че не иска да „влиза в клюки”, той представи тези за разходването на парите – предизборно финансиране.

Валери Симеонов отговори косвено и на друга реплика на Стоянова - че ѝ станало болно, като видяла неговия подпис под този на лидера на БСП Михаил Миков за комисията за пенсионните фондове.

„Ние си имаме собствено мнение. След като сме убедени, каква се явява г-жа Стоянова, че да ми държи сметка. Откъде-накъде да искам разговор с ГЕРБ? Това е унизително. Имаме достатъчно зрялост, опит, за да решим какво да правим и да отговаряме за постъпките си. Никой не може да ни държи сметка”, заяви Симеонов.

Трета тема, по която ПФ няма да подкрепи ГЕРБ, е санирането. Симеонов обсни: „Как ще се санират по този идиотски начин? Това мирише на кражба! По времето на социализма имаше ли да ти дават нещо, без да си платиш своя дял”, запита той.

Симеонов за пореден път обяви, че няма да се чувства добре, ако падне кабинетът, и че патриотите нямат за цел да го саботират. Затова и не смята, че тези три неща – дългът, пенсионната реформа и санирането, няма да взривят управлението.


#Валери Симеонов #Патриотичния фронт #ПФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"