Хашим Тачи: Независимостта на Косово ще бъде призната дори от Сърбия

Хашим Тачи: Независимостта на Косово ще бъде призната дори от Сърбия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Признаването на независимостта на Косово е еднопосочна улица и заради изискванията на Европейския съюз Сърбия ще предприеме тази стъпка. Това заяви бившият  министър-председател и настоящ външен министър на страната Хашим Тачи пред Novinite.

Вчера (17 февруари) се навършиха 7 години от обявяването на независимостта на Косово от Сърбия.
Поставяйки акцент върху ключовите постижения на Косово на международната сцена в последните няколко години, Тачи предупреди, че най-голямото предизвикателство, за да се постигне траен мир все още свързано с част от "политическия елит, който подклажда националистически емоции  и днес".

Тачи е уверен, че страната му ще има армия "при всеки случай" през 2015 г. Миналата година правителството, под негово ръководство, се оттегли от поста, тъй като не успя да одобри законопроект, който да утвърди създаването на собствени въоръжени сили.

Относно бъдещето на Косово, вицепремиерът смята, че е крайно време страната му сама да поеме отговорността относно правосъдието. До момента мисията на Европейския съюз ЕУЛЕКС отговаряше за принципите на правовата държава, след обявяването на независимостта на страната.  ЕУЛЕКС трябваше да се изтегли от страната миналата година, но нейната дейност е удължена до 2016 г.

В отговор на въпрос за бъдещите стремежи на Косово като член на НАТО, Тачи посочи, че "Косово ще се превърне от вносител на средства за сигурност на НАТО в износител на мирни инициативи".ю

Интервюто може да прочетете тук!

#Хашим Тачи #Косово #независимост #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници