Цените на жилищата в София се покачват

Цените на жилищата в София се покачват
Снимка: geo55properties.com
A A+ A++ A

Цените на жилищата в София продължават плавно да се покачват към края на четвъртото тримесечие на 2014г. според индекса на Райфайзен Имоти. Този индекс отчита измененията на реалните продажни цени на недвижимите имоти в България.

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са нараснали с 2,8 % през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. Спрямо предходното тримесечие, средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват ръст от 1,4%.

„През 2015г. очакванията към пазара на недвижими имоти са към активизиране на строителната активност, поради недостатъчното предлагане на качествени имоти“, прогнозира Светослав Липански, управител на Райфайзен Имоти ЕООД.

Новите качествени жилищни сгради и комплекси не могат да компенсират търсенето в определени предпочитани локации на градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас както и в някои градове с по-малко население. Купувачите стават все по-взискателни към качеството в избора си на ново жилище. Предстои да бъдат завършени някои по-големи замразени жилищни проекти в Столицата, както и да започне строителството на нови такива. На годишна база се наблюдава увеличение на издадените разрешения за строеж в големите населени места.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през четвъртото тримесечие на 2014 г. са нараснали с 0,4% спрямо същия период на 2013 г., докато в Бургас годишният ръст е 5,4%. На тримесечна база индексът отчита ръст на средните цени на жилищата в Пловдив с 1.2%, докато за Бургас промяната е – 2.4%.

Според анализаторите и през 2015 г. ще се наблюдава умерен ръст в цените на жилищните имоти в големите населени места.

#имоти #жилища #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"