Афганистански полицаи убиха трима натовски войници

Афганистански полицаи убиха трима натовски войници
От 2007 г. в Афганистан 80 натовски войници бяха убити от служители на афганистанските сили за сигурност. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Трима натовски войници бяха застреляни при два отделни инцидента от служители на афганистанските служби за сигурност, по информация на АП.

Двама от убитите са британски войници, потвърди британският министър на отбраната Филип Хамънд, цитиран от АФП и Дарик.

Хамънд уточни, че убиецът бил облечен с афганистанска военна униформа. Той открил огън на входа на британската военна база в Лашкаргах, в южната афганистанска провинция Хелманд, и бил застрелян при ответна стрелба.

Трети чуждестранен военен – според АФП американец, бе убит от служител на афганистанските сили за сигурност.

Войникът бил застрелян от член на местна афганистанска полиция, докато се доближавал до контролен пункт. Обстоятелствата около убийството се разследват и от афганистанска страна, и от коалиционните сили.

Убийствата са пряко отражение на засилващото се напрежение между афганистанската армия и сили за сигурност и контингентите на САЩ и състава на Международните сили за подпомагане на сигурността в Афганистан (ИСАФ), посочва АП.

Напрежението се дължи както на конкретни инциденти – масовото убийство на 17 афганистански цивилни от американски сержант и изгарянето на екземпляри на Корана в една от американските военни бази, така и на несигурността за бъдещето на страната след изтеглянето на чуждестранния военен контингент до края на 2014 г., допълва БТА.

Генерал Джон Алън, който командва силите на САЩ и НАТО в Афганистан, заяви пред журналисти във Вашингтон, че нападенията са типични при водене на партизанска война.

„Ние се сблъскахме с такива инциденти и във Виетнам, и в Ирак. Винаги когато се води война срещу бунтовници и едновременно с това се полагат усилия да бъде създадена редовна местна армия и служби за сигурност, врагът се опитва да провали както операциите срещу бунтовниците, така и създаването на национални сили“, обясни Алън.

От 2007 г. в Афганистан 80 натовски войници бяха убити от служители на афганистанските сили за сигурност, сочат данните, разпространени от Пентагона през февруари.

Над 3/4 от нападенията са били извършени през последните 2 години. От началото на годината досега афганистански войници и полицаи са убили 18 натовски войници.

#войници #Афганистан #НАТО #министър на отбраната #Филип Хамънд #Хелманд #ИСАФ #САЩ #Джон Алън #Корана #Вашингтон #Виетнам #Ирак #Пентагона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"