И името на Виктор Понта изплува в корупционен скандал

И името на Виктор Понта изплува в корупционен скандал
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Името на румънския премиер Виктор Понта изплува в корупционен скандал. Семейството на министър-председателя на северната ни съседка е замесено тежки злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци. Това е поредният корупционен скандал, който разтърсва страната.

Според в. "Ромъния либера" в престъпленията са замесени сестрата на Понта и нейния съпруг Юлиан Херцану, както и един от най-близките приятели на министър-председателя - депутатът Себастиан Гица. Прокурорите на Националната агенция за борба с корупцията вече разследват семейството на премиера. Едно от престъпленията, в които ги обвиняват, е свързано с изграждането на канализация в румънския град Комарник на стойност от 10 милиона евро с евросредства.

Вчера (17 февруари) стана ясно, че бившият министър на младежта и спорта на страната Моника Якоб Ридзи ще лежи 5 години в затвора. Тя бе призната за виновна в злоупотреба със служебно положение.

В последно време Румъния постигна сериозни успехи в борбата с корупцията отчита ЕС механизъм за наблюдение в областта на правосъдието.

Сред по-серозните постижения е и арестуването на бившата министърка на туризма и регионалното развитие на Румъния Елена Удря. Тя е заподозряна в пране на пари и използване на служебното си положение за подкуп. Прокуратурата я обвинява, че е създавала незаконни схеми за програмно осигуряване на училищата в Румъния, както и в пране на пари. Елена Удря беше министър на туризма и регионалното развитие на Румъния в периода 2009-2012 година.

Арестуван бе и бившият министър на икономиката Адриан Видяну. Срещу него има подозрения, че е участвал в злоупотреба с власт в хода на голям индустриален скандал, в който е замесена и бившата ръководителка на антикорупционната прокуратура. Видяну бе министър на икономиката от 2008 до 2010 г., той е и бивш кмет на Букурещ и един от ръководителите на Либерално-демократическата партия.

Отделно миналата година деветима бивши румънски министри бяха заподозрени в корупция и пране на пари в голямо разследване във връзка с предоставянето на договори в технологичната област от 2001 г. насам, съобщи Прокуратурата за борба с корупцията (DNA).

 Сред подозрителните договори фигурира споразумение за лицензи за продукти на американската компания Майкрософт, сключено между румънското правителство и Fujitsu Siemens Computers, смятана по онова време за единствен дистрибутор на продуктите. Според DNA "от 54-те милиона долара, платени от правителството, 20 милиона са били комисионни, поискани от участващите в договора хора, както в рамките на министерствата, така и в частните компании."

#Румъния #корупция #Виктор Понта #арестуван

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"