Дебати в НС за дълга, опозицията излиза на протест

Дебати в НС за дълга, опозицията излиза на протест
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият дълг от 16 милиарда лева влиза в пленарна зала, а опозицията излиза на протест  до сградата на парламента по време на дебатите.

Народните представители ще обсъждат искането на ГЕРБ за ратификация на 16 милиарда за следващите три години. Предложението мина на косъм в бюджетната и външната комисия. Ратификацията предизвика спор поради размера си, както и поради гласуването в двете комисии.

Опозицията в лицето на БСП остро критикува намеренията за ратифициране на такъв размер. Според тях от ГЕРБ нямат право да договарят дълг за толкова години напред.

„16 млрд. лева нов дълг означава, че всеки български гражданин ще дължи по 10 000 лева - от бебета до възрастни”, каза Мая Манолова от БСП в ефира на Нова телевизия в сряда.

Тя зави, че финансовият министър Владислав Горанов не е дал обяснение как и за какво ще похарчи тези пари.

„На фона на Владислав Горанов Симеон Дянков изглежда наистина един симпатичен човек, който ни предлагаше пица, макар и постна. Горанов иска да изяде нашата пица”, заяви Мая Манолова. 

От ГЕРБ се аргументираха, че дългът не ражда дефицит, а е начин да се финансира дефицит. Максималният срок за връщане на заема е 30 години, а лихвата е до 10%.

Междувременно в социалната мрежа "Фейсбук" се организира протест "Да кажем НЕ на заробването на България" в 11 часа пред Народното събрание. Към него се очаква да се присъединят предимно активисти на БСП.

"Нека всички граждани да се противопоставим на заробването на България, нашето, на нашите деца и внуци... Активната гражданска позиция е единствения начин да се противодейства на такива решения! Да кажем НЕ на заробването на страната ни. Заедно! Единни! В името на България", призовават организаторите.

Депутатът от левицата Мая Манолова също призова в профила си във фейсбук "всички граждани да се противопоставим на заробването на България".

Преди дни тя публикува и банкнота от 10 000 лв. с образа на финансовия министър Владислав Горанов, изработена от младежката организация на БСП в Кюстендил. По думите и "по толкова ще плати всеки българин от новите дългове, с които ни натоварва това правителство".

Във вторник шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви пред бТВ, че гласуването днес е решаващо - това е вотът за подкрепа или неподкрепа на правителството.

#дебати #НС #дълга #опозиция #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"