Янев: Един куп министри са злоупотребявали

Янев: Един куп министри са злоупотребявали
Според Янев много министри от предишните кабинета са злоупотребявали в предложенията си на лица за получаване на българско гражданство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Редица министри са злоупотребявали с даването на българско гражданство, като са предлагали лица, които да го получат „за особени заслуги“, заяви лидерът на РЗС Яне Янев.

Той даде пример с бившия министър по бедствията и авариите Емел Етем, която е предложила за особени заслуги да придобие гражданство футболист от провинциален отбор, за който не се знае дали има въобще заслуги в българския спорт.

Яне Янев, председателят на Временната комисия, която се занимава със случаите на помилвания, даване на гражданство и опрощаване на несъбрани държавни вземания за двата мандата на бившата президентска двойка Георги Първанов и Ангел Марин, даде интервю за БНР.

Във вторник комисията ще изслуша председателя на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова.

По думите на Янев има и други парадокси и посочи предложение на министър на земеделието за лица, които имат стоматологични клиники, да придобият българско гражданство, което, според Янев, няма нищо общо със земеделието.

Той уточни, че има редица нормативни нарушения и процедури, които са неясни, защото трябва да се спазва ред, свързан с процедурата за гражданство.

„Друг е въпросът, че има случаи, при които Съветът по гражданство препоръчва да се даде гражданство на определен човек с абсолютен консенсус, а вицепремиерът пък не го дава“, каза още лидерът на РЗС.

„Продължаваме да получаваме сигнали, да им даваме анотации и да образуваме преписки, които да препращаме към съответните отговорни институции“, подчерта Яне Янев.

Той даде пример със сигнал от Пловдив, от който става ясно, че жена е предоставила 20 хиляди лева на човек, който е осъществил връзката с член на комисията на тогавашния вицепрезидент Марин за помилванията.

Янев съобщи, че има и име, което е посочено, на лице, взело тези пари.

„Има хора, които ще свидетелстват за тези нарушения, но те искат да нямат проблеми“, добави той.

Според Янев експрезидентът Георги Първанов е осъществил нерегламентирани контакти с конституционни съдии от неговата квота, за да им окаже натиск и Конституционният съд да вземе решението, че комисията е неконституционна.

В защита на твърдението си председателят на комисията заяви, че никога не поднася недостоверна информация, и подчерта, че това се е доказало през годините.

„В това число и за случая „Драшков“, който твърди, че бил освободен по собствена инициатива – това не е така. Драшков е освободен заради поредната злоупотреба, която е направил, и тя е свързана с незаконно изнасяне на информация от ДАНС, за да се злепоставят министри от кабинета „Борисов“, каза още Янев.

Той посочи, че има тази информация от достоверни източници от ДАНС, партньори на службите в Европейския съюз и САЩ.

Колкото до резервите на вицепрезидента Маргарита Попова към работата на комисията, Янев посочи, че неслучайно тя върши същинската си работа чрез органите и структурите на изпълнителната власт.

„Един куп министри от правителствата на Сакскобургготски и Тройната коалиция са злоупотребявали. Комисията не работи селективно и тя ще изнесе на обществото информацията такава, каквато е“, подчерта Янев.

Той беше категоричен, че правителството на ГЕРБ също няма да остане непроверено.

#Яне Янев #РЗС #Европейския съюз #САЩ #Георги Първанов #Ангел Марин #президент #Маргарита Попова #вицепрезидент #ГЕРБ #Емел Етем #Пловдив #Конституционният съд #Драшков #Сакскобургготски #тройната коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"