Датските спецслужби не подозирали за готвените атентати в Копенхаген

Датските спецслужби не подозирали за готвените атентати в Копенхаген
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Датската вътрешна разузнавателна служба призна, че затворническите власти са ги предупредили през миналата година за терориста, който извърши две нападения в Копенхаген през миналата седмица, при които загинаха двама души и бяха ранени други петима.

Датските спецслужби, известни като PET, уточняват обаче, че докладът на затворническите власти през септември м.г. не давал повод да се смята, че 22-годишният терорист е планирал нападенията. PET допълват, че не са имали информация, преди стрелецът да атакува културен център и синагога, че атаката е можело да бъде осъществена.

Припомняме, че при атентатите загинаха датски режисьор на документални филми и охранител от еврейски произход, а петима полицаи бяха ранени при атаките, преди терористът да бъде убит при престрелка със спецчасти в ранните часове на неделя.

Два източника, разполагащи с вътрешна информация, са идентифицирали стрелеца пред „Асошиейтед прес" като Омар Абдел Хамид Ел-Хюсеин. Той е бил освободен от затвора около 2 седмици пред атаките, след като лежал повече от година за наръгване, извършено през ноември 2013 г.

#Дания #Копенхаген #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"