Японската армия в повишена готовност

Японската армия в повишена готовност
Пхенян планира в средата на април да изстреля ракета носител, която да изведе в орбита първия севернокорейски спътник. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Въоръжените сили на Япония са приведени в състояние на повишена бойна готовност заради възможна заплаха от страна на Северна Корея.

Пхенян планира в средата на април да изстреля ракета носител, която да изведе в орбита първия севернокорейски спътник. САЩ и съюзниците й, сред които и Япония, обаче подозират, че зад това се крие тест на балистична ракета.

Токио вече заяви официално, че ако ракетата прелети над японска територия, тя ще бъде унищожена, предаде БГНЕС.

Заповедта за привеждането на войските в повишена бойна готовност е била издадена от министъра на отбраната на Япония Наоки Танака.

Едновременно с това бе окончателно решено да бъдат разгърнати противоракетните комплекси Patriot PAC-3 на островите Исигаки, Мияко и Окинава, както и в района около Токио.

КНДР планира да изстреля ракетата носител „Унха-3“ в периода 12-16 април. Ракетата ще изведе в околоземна орбита телекомуникационния спътник „Кванмесон-3“ („Сияйна звезда“).

Операцията ще се проведе в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир Сен - баща на починалия наскоро негов наследник Ким Чен Ир и дядо на настоящия севернокорейски лидер Ким Чен Ун.

#Япония #Северна Корея #КНДР #Пхенян #Токио #САЩ #ракета #министър на отбраната #Окинава #Ким Ир Сен #Ким Чен Ир #Ким Чен Ун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »