Хакери откраднали $1 млрд. от 100 банки

Хакери откраднали $1 млрд. от 100 банки
A A+ A++ A

При безпрецедентна кибер атака срещи близо 100 банки са били откраднати около един милиард долара, съобщи водеща руска компания за киберсигурност съобщи, разкрила престъплението.

Според "Лабораторията Касперски" хакерите са стигнали до банковите системи, изпращайки измамни имейли до персонала, след което са манипулирали банкоматите да предоставят средствата. По данни на компанията най-много от банките са разположени в Русия, като част от тях са и на територията на Китай, Украйна и Узбекистан.

Това е второто подобно предупреждение от средите на киберсигурността, след като през декември компанията Fox-IT публикува подобен доклад. Според представители на фирмата след тяхното съобщение е възможно групата да е "намалила своята дейност и дори напълно да я е прекратила".

Според експерти сумата може да е и по-голяма. "Никой не знае реалната сума", предупреди Алън Уудуърт от университета в Съри. По думите му има доказателства, че хакерите са имали "много търпение и доста добра подготовка".

Мошениците използвали изтънчени методи и тактики за прикриване на следите си, което им позволило да извършват противозаконната си дейност в продължение на две години.

#хакери #банки #кибер сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »