Берлускони аут

Берлускони аут
Берлускони заедно с депутати в италианския парламент в събота вечерта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Италианските депутати приеха окончателно мерките, обещани на Европейския съюз, за намаляване на дълга и за насърчаване на растежа в страната, което откри пътя за обещаната от премиера Силвио Берлускони оставка.

След 18 години на политическата сцена, три пъти премиер, един от най-богатите хора в Италия напуска властта.

Както обеща, Берлускони се отегля, след като парламентът одобри пакета за стабилност на страната, наложен от Брюксел, с цел овладяване на дълговата криза.

Очаква се до няколко часа премиерът да обяви оставката си. В този момент той свиква последния си министерски съвет, за да обяви, че се оттегля от управленското кормило на държавата, предаде кореспондентът на bTV от Рим.

Оттам ще се срещне с президента Джорджо Наполитано, за да си предаде мандата. Държавният глава от своя страна не смята да губи време – той свика за тази вечер лидерите на основните политически формации, за да започнат консултации.

Не се изключва дори през нощта Наполитано да възложи на бившия комисар Марио Монти задачата да състави служебно правителство.

Очаква се Монти да съкрати рязко броя на министрите – почти наполовина. Това ще е първата стъпка към съкращаване на държавните разходи, а оттам и към намаляване на огромния бюджетен дефицит на Италия в размер на 2 трилиона евро.

Пред парламента в Рим се стичат както противници, така и привърженици на Силвио Берлускони, но няма сблъсъци и напрежение - обстановката в столицата е спокойна, предаде bTV.

#Силвио Берлускони #Италия #Рим #министър-председател на Италия #Джорджо Наполетано #президент на Италия #Марио Монти #Рим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници