Мохд Абуаси: Ключът за ликвидиране на „Ислямска държава“ е в САЩ

Мохд Абуаси: Ключът за ликвидиране на „Ислямска държава“ е в САЩ
Д-р Мохд Абуаси Снимка: Елизабет Дафинова
A A+ A++ A

Д-р Мохд Абуаси е роден през 1960 г. в гр. Рамала, Палестина. Преселва се в България през 1984 г. В края на 90-те години става български гражданин. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и защитава докторат по политология. Професионалните му интереси са свързани с ислямския фундаментализъм. Той е директор на Центъра за близкоизточни изследвания в София. Той е анализатор на Арабската пролет, както и на случващото се в Турция.

Г-н Абуаси, след атентатите в Дания, както и отправената заплаха за терористични актове в Белгия и Франция от страна на „Ислямска държава“, застрашена ли е Европа?

- Атентатите отдавна излязоха от Сирия и Ирак, и вече и Европа е застрашена. Тази вълна няма да спре, дори тенденцията е да се разширява, докато не се прояви политическа воля за това. Вече видяхме, че американските въздушни атаки в Сирия и Ирак срещу цели на групировката не постигнаха сериозен резултат. Така не се решава проблемът. Причината за липсата не резултати е, че американците водят война по техния начин и стандарти, без да се съобразяват с политическите нагласи в тези страни. САЩ и Западът трябва да излязат от политическите калкулации и да си дадат сметка, че трябва да работят заедно с правителствата на тези страни.

Какво е решението?

- Решението е общи усилия на властите в Сирия, Ирак, западните страни, САЩ. Преди три години „Ислямска държава“ и други организации с помощта на Запада свалиха режима в Сирия и започнаха стабилизиране на Ирак. Сега се оказа, че политическите калкулации са се объркали и тези организации вече застрашават Европа. Политическите сметки пречат. Трябва да е ясно, че нищо няма да се получи, ако всички засегнати от „Ислямска държава“, не обединят усилията си. Само с въздушни удари няма как да стане.

Европейските страни взимат все по-сериозни мерки за сигурност. Има ли рецепта срещу терора?

- Не можем да говорим за мерки. Разрешението е само от политически мащаб. Каквито и мерки за сигурност да бъдат взети, това едва ли ще попречи да стават атентати. Съвсем реално е те да разширят обсега си. Видяхме какво стана в Дания, във Франция, а преди това атентатите в Лондон и Мадрид. Трудно може да бъдат намерени мерки за сигурност, които да са толкова ефективни, че да спрат нападенията. Виждаме, че трябва да се промени подходът.

Това, което международната общност може да направи е да работи да се премахнат причините за тези атентати. Причините, които пораждат това насилие трябва да ги търсим в социалните, икономическите и политическите мотивации за разпространението на тази идеологии. Те не са религиозни или чисто религиозни, както се опитват да ни внушат. Намесването на религията е спекулация и поражда ислямофобия, което не помага. Екстремистите използват грешките на американската и западната политика в ислямските държави и дават религиозен облик на атентатите. Ще има резултат,  ако спре това погрешно мислене и се концентрираме към унищожаването на корена на проблема – социално-икономическите фактори.

Съществува ли заплаха за България?

- В момента актуална заплаха за България едва ли има. Но това, че в момента не съществува опасност, не означава, че в дългосрочен план няма да се появи. Това никой не може да го гарантира, предвид редица фактори – бежански поток, напрегната обстановка в съседна Турция, проблеми с охраната на границите - ние имаме отворени граници с Турция, Турция има отворени граници със Сирия и Ирак, Сирия е близо, някой може да има полза от дестабилизация на държавата. Но факт е, че засега конкретна заплаха от „Ислямска държава“ за България няма.

Може ли да бъде победена „Ислямска държава“?

- Както създадоха „Ислямска държава“, така могат и да я унищожат. Това може да стане, само ако игнорират политическите калкулации и проявят воля. Повтарям – проблемът трябва да се решава на политическо ниво. Ключът е в американците. Щом се споразумеят с правителствата в Сирия и Ирак, „Ислямска държава“ ще стане просто една организация, с която може да се справи полицията. Пътят е съюз между Ирак, Сирия, Иран и западните държави. Техните обединени усилия ще дадат резултат, но засега Западът и САЩ не са готови на тази стъпка. В бъдеще не знам.

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »