8000 души се включиха в инициатива за опазване на горите

8000 души се включиха в инициатива за опазване на горите
Снимка: www.trapeza.rvr-bg.com
A A+ A++ A

Във вторник инициативата Прозрачни планини ще връчи на заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов подписка за опазване на горите като природен, културен и туристически ресурс.

Подписката е подкрепена от над 8 000 граждани от цялата страна и съдържа 7 стъпки за опазване на горите от прекомерно изсичане на старите и вековни гори и устойчивото ползване на горските ресурси.

Организацията настоява за незабавно прилагане на мерките за усъвършенстване управлението и стопанисването на горите в бъдеще.  Подписката ще бъде внесена със символично дръвче, върху което ще бъдат поставени 7-те предложения:

1. Изпълнителна агенция по горите да издаде заповед в срок от 6 месеца всяко Горско или Ловно стопанство да запази минимум 10 % от горите си във фаза на старост (без сечи), както и всички не изсечени към момента вековни гори. Всички държавни гори да бъдат екологично сертифицирани.

2. Да се забрани износът на необработена дървесина от държавните гори.

3.В природните паркове да се забранят окончателните фази на възобновителните сечи. В Природен парк “Рилски манастир” да се забрани стопанското ползване на гората, така както е в Национален парк „Рила“. Да се спрат „санитарните сечи” – освен съгласуваните от експертния съвет на ИАГ с участие на представители на природозащитни НПО.

4. Министерство на околната среда и водите да издаде заповед – режимите за устойчиво управление на горите в НАТУРА 2000 да станат задължителни веднага за всички гори от мрежата.

5. ИАГ да стане независима структура от Министерство на земеделието и храните (МЗХ), за да може контролът на сечите да е независим от ползването.

6. До 9 месеца да се изготвят всички Областни планове за развитие на горските територии с активното участие на местните общности.

7. Да се възстановят всички горски контролни пунктове по пътищата и мобилните екипи за контрол на незаконни сечи. Глобите да се връщат в контролния орган.

#гори #опазване #Георги Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"