Украинският външен министър идва на посещение у нас

Украинският външен министър идва на посещение у нас
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин идва на официално посещение у нас. Той ще разговаря с българския си колега Даниел Митов, с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Темите, които се очаква да бъдат дискутирани са свързани с актуалното развитие на конфликта в Украйна и положението на нашите сънародници там.

Посещението на украинския първи дипломат идва в момент, в който стабилността на примирието между украинската армия и сепаратистите в Донецка и Луганска област е поставена под въпрос.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Украйна Петро Порошенко и Франция Франсоа Оланд се споразумяха за прекратяване на огъня в източно-украинските райони.
Въпреки че бе взето решение военните действия да бъдат прекратени от 00:00 часа на 15 февруари, в украинския град Дебалцево обстрелът продължава.

Предишните опити за мир също се провалиха и до момента загиналите в тази необявена война са повече от 5 хиляди и 400 по данни на ООН.

В същото време миналата седмица българският външен министър Даниел Митов повтори призива към украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията.

В петък, обаче председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутата във Върховната Рада Антон Киссе опроверга твърденията, че сънародниците ни масово искат да избягат от страната. Киссе нарече спекулации и информациите, че представители на българската общност подкрепят действията на проруските сепаратисти.

Българската етническа общност в Украйна наброява повече от 200 хиляди души и е шестата по численост в страната. Повечето, обаче са украински граждани и нямат български паспорти.

#дипломат #външен министър #Украйна #Павло Климкин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »