Примирието в Източна Украйна се спазва

Примирието в Източна Украйна се спазва
Граждани на Мариупол излязоха на разходка, доволни от примирието. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че примирието в Източна Украйна, обявено в полунощ, като цяло се спазва, предаде Ройтерс.

„Примирието в Донбас за последните 12 часа се спазва като цяло, с някои изключения. Няколко случая на нарушаване на спирането на огъня са регистрирани в района Дебалцево и Горловка“, обяви ръководителят на Ертугрул Апакан от ОССЕ.

От организацията настояха двете страни в конфликта да осигурят достъп на представителите на мисията до всички територии в зоната на конфликта. Настояването е по повод съобщение, че наблюдателите не са успели да стигнат до Дебалцево.

За нарушаване на примирието е съобщил губернаторът на Луганска област Генадий Москал. В град Попасна е имало ракетен обстрел малко след полунощ, в резултат на което са загинали двама души.

Преди полунощ в сражения са загинали девет военни, а други 39 са ранени.

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна обсъдиха в телефонен разговор в неделя настоящата ситуация в Украйна. Те са констатирали, че се спазва режимът за прекратяване на огъня, съобщиха от Елисейския дворец.

Примирието в Източна Украйна влезе в сила в нула часа на 15 февруари. Спирането на огъня бе договорено на 12 февруари в Минск след преговори с участието на "нормандската четворка" - ръководителите на Русия, Украйна, Германия и Франция.

#Украйна #примирие #Русия #Германия #Франция #ОССЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници