Горанов: Заемът е нужен, за да имаме хоризонт през следващите 3 години

Горанов: Заемът е нужен, за да имаме хоризонт  през следващите 3 години
Владислав Горанов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако държавата иска да си осигури хоризонт за следващите 3 години да има устойчив достъп до финансовите пазари, за да може да си плаща сметките и да си финансира дефицита, това, което съм предложил, е според мен най-разумният подход, коментира министърът на финансите Владислав Горанов пред БНР.

Причината, според него, е че в момента пазарите са свръхликвидни и поемането на дълг би могло да се осъществи при много благоприятни условия.

„Поемането на 8-те млрд. евро дълг за целия период ще съответства на разрешените с годишния закон за държавния бюджет лимити. Упрекът, че в момента се поема дълг над разрешеното с годишния закон за бюджета, е несъстоятелен, тъй като договорът е за посреднически услуги, а не за поемане на дълг в такъв размер“, заяви Горанов.

Министърът на финансите обясни, че „10-те процента максимална лихва и 30-те години максимален матуритет не са нещо необичайно за подобен тип емисия. Те се слагат като горна граница много далеч от това, което ще се постигне реално.

„Именно късите емисии, които се правеха в последните години, допуснаха да се получи едно огромно струпване на падежи в няколко години – между 2015 и 2017 – около 6 млрд. евро дълг България вече е поела и тя трябва да си го плати,” каза още Горанов.

#Владислав Горанов #Горанов #заем #дълг #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »