Дания обяви най-висока степен на тревога от терористична заплаха (ВИДЕО)

Дания обяви най-висока степен на тревога от терористична заплаха (ВИДЕО)
Първа снимка на заподозрения
A A+ A++ A

Премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит обяви най-висока степен на тревога от терористична заплаха в страната. Дадената мярка е предприета във връзка с въоръженото нападение в Копенхаген срещу събитие, посветено на свободата на словото.

В резултат на стрелбата загина един човек, трима полицаи са ранени.

Датската полиция обяви също, че

само един въоръжен човек е замесен в нападението

срещу дебата.

Междувременно, местните органи на реда разпространиха снимка на заподозрения извършител на стрелбата. Това е мъж в тъмен на цвят анорак, носещ виненочервена на цвят шапка и черна чанта.

„Дания днес стана жертва на циничен акт на насилие. Всичко ни кара да вярваме, че стрелбата е била политическо нападение и преди всичко терористичен акт“, заяви Хеле Торнинг-Шмит.

Обсъдихме свободата на словото въпреки стрелбата 

няма да се предадем, заяви Агниешка Колек, участник в събитието. Тя била поканена от комитета на Ларс Вилкс в Копенхаген за да представи лондонския арт фестивал „Силно желание за свобода“.

„Срещата започна с кратко представяне от един от организаторите, след което последва изказване на френския посланик Франсоа Зимерай, посветено на „Шарли ебдо“ и предизвикателствата пред свободата на словото и демокрацията.

След това Ина Шевченко започна да говори за „Фемен“ и своята работа. Тя също така говори за приятелството си с Шарб, редактора на „Шарли ебдо“ . Няколко минути след началото на нейната реч чухме изстрели. Всички седнаха, а Ина продължи да говори, докато

изстрелите не се превърнаха в дъжд от куршуми

Охраната извика на Ларс да се евакуира и всички тръгнаха да бягат или да се крият.

След стрелбата всички започнаха да се събират отново. Решихме да продължим с презентациите. Аз представих работата на „Силно желание за свобода“. Всички благодариха, че сме продължили работа. Няма да се предадем. Те не могат да ни убият всички“, заяви още Агниешка Колек.

#Шарли ебдо #Хеле Торнинг-Шмит #ислям #Копенхаген #тероризъм #Дания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"