Министър Митов: Нито България се кани да воюва с някого, нито Русия има намерение да воюва с нас

Министър Митов: Нито България се кани да воюва с някого, нито Русия има намерение да воюва с нас
A A+ A++ A

Нито България се кани да воюва с някого, нито Русия има намерение да воюва с нас, каза министърът на външните работи Даниел Митов.

Относно дебата за щаба на НАТО в София и позицията на "Атака", че България трябва да напусне Алианса, министърът коментира, че "Атака" си имат своята позиция и си гони своя дневен ред.

"Зад нас стои много силен съюз. НАТО е най-силният военнополитически съюз в човешката история. Това са 28 държави, които формират повече от половината брутен вътрешен продукт на света. Това е мощ, която е сътрудник на България", добави той.

Митов призна, че е допусната една

грешка спрямо обществеността във връзка с щаба на НАТО у нас:

"Не обяснихме какво точно се случва. Въпросният координационен център - с 40 човека, 20 от които български офицери, беше заложен отдавна в програмата 2020. В координационния център няма нищо страшно, необичайно. Ние сме държава член на НАТО и подобни неща се случват, както има и учения през цялото време. В близост до нас освен Украйна има и друг конфликт - Ислямска държава. НАТО трябва да има готовност да реагира".

По думите му този координационен център е нужен на целия източен фланг на НАТО. Трябваше много по-отрано да обясним на обществеността какво се прави, за да не бъде използван един такъв сравнително незначителен елемент за нагнетяване на истерия, добави министърът.

Даниел Митов каза още, че

България подкрепя споразумението от Минск

"Очаквахме го с голямо нетърпение и сериозно притеснение. Изходът от срещата беше неясен. Постигна се договореност, която най-малкото трябва да спре кръвопролитията в източна Украйна". Според него трябва да се даде шанс на подписаното в Минск споразумение.

За Крим Митов заяви, че позицията на ЕС е ясна - не е нужно да е част от споразумението, Крим е анексиран в разрез с международното право.

Министърът на външните работи подчерта, че никога не е казвал, че България е против федерализацията на Украйна. По думите му това е работа на украинското правителство. На въпрос дали трябва Западът да воюва за Украйна, коментира, че никой не иска война с Русия. Всички държави членки на ЕС подкрепят териториалната цялост на Украйна.

Даниел Митов подкрепи президента Росен Плевнелиев, че са нужни още пари за обрана. Българската армия трябва да повишава капацитета си, подчерта той.

#Даниел Митов #Украйна #НАТО #Минск #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници