Порошенко: Примирието е под голяма опасност!

Порошенко: Примирието е под голяма опасност!
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският президент Петро Порошенко предупреди, че сключеното примирие в Минск, което трябва да влезе в сила от нощта срещу неделя, е под „голяма опасност", след като се водят тежки сражения в източната част на страната, съобщава Би Би Си. „Увеличиха се руските настъпателни операции. Убедени сме, че постигнатите споразумения в Минск са в голяма опасност", заяви той.

В същото време посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет качи в „Туитър" сателитно изображение, което според него показва руска артилерия до Дебалцево. „Дебалцево. Уверени сме, че има руски военни, не сепаратисти, системи", написа той.

Посланикът подчерта, че руски звена по границата с Украйна подготвят големи доставки за сепаратистите. Пайет добави, че сепаратистите „сега имат по-голяма боева мощ с предоставените им танкове, бронирани машини, артилерия и ракетни системи от част от НАТО и европейски държави".

Артилерийски огън може да се чуе в град Донецк. Ожесточени боеве продължават да се водят около Дебалцево - стратегически град, който все още е под контрола на украинските войски, но почти обграден от сепаратистите. Също така са регистрирани сблъсъци и артилерийски огън до южния пристанищен град Мариупол.

Кореспондент на Би Би Си обяви, че има голяма опасност примирието да не влезе в сила. Други кореспонденти също подчертават, че няма изгледи за спиране на огъня.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Петро Мекхед изтъкна, че сепаратистите искат да „издигнат знамето си" над Дебалцево и Мариупол преди примирието да влезе в сила точно в полунощ. „Украйна очаква ескалация и е предприела всички необходими мерки, за да отговори", поясни той.

Украинският доброволчески батальон „Азов" съобщи, че сепаратистите използват артилерия и танкове за офанзива срещу село до Мариупол.

Съобщава се поне за дузина загинали цивилни при обстрела в Източна Украйна в петък. Говорител на украинската армия информира, че 7 войници са били убити, а 23-ма са били ранени през последните 24 часа.

Не е ясно кой използва артилерия, но украинските военни и сепаратистите се обвиняват един други, че стрелят по цивилни райони.

Очаква се през уикенда президентите на Франция, Русия, Украйна и канцлерът на Германия да обсъдят ситуацията в телефонен разговор. В неделя ще има извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със случващото се в Източна Украйна.

Междувременно проруските сепаратисти ратифицираха сключените в Минск споразумения.

#Украйна #Петро Порошенко #Донецк #Донбас #Минск #Русия #Мариупол #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"