Разрив между президент и премиер заради шефовете на МВР и ДАНС

Разрив между президент и премиер заради шефовете на МВР и ДАНС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Случаят "Червеи" се оказа ябълката на раздора между президента Росен Плевенлиев и премиера Бойко Борисов. В събота държавния глава заяви, че не може да се съгласи с Борисов за шефовете на службите. В петък министър-председателят заяви, че главният секретар на МВР и шефът на ДАНС може да запазят постовете си.

По мнението на президента те трябва да носят отговорност за редица пропуски, включително и покрай аферата "Червеи".

"Категорично не съм съгласен с мнението на премиера Бойко Борисов и не съм доволен от работата на шефа на ДАНС. Настоявам да се намеси прокуратурата и Владимир Писанчев да бъде изслушан в парламента. Това, което казвам, е в интерес на националната сигурност", обяви Росен Плевнелиев на посещение в Перущица в събота.

Той определи като "поредния скандал" случая с използването на специални разузнавателни средства в рамките на разработката "Червеи". "Не мога да се съглася с положителната оценка на работата на председателя на ДА "Национална сигурност". От аферата "Костинброд", през прегазването на конституционните правила през 2013 г. и 2014 г., когато ДАНС обслужваше противоконституционни атаки срещу държавния глава, и се стигне до разработката "Червеи", имаме достатъчно основания да смятаме, че е крайно време в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали", коментира държавният глава.

По разработката "Червеи" президентът окуражи прокуратурата и Народното събрание "да стигнат докрай" в изясняването на случая. "Недопустимо е това, което виждаме. Трябва да покажем, че се учим от грешките си. Апелирам всички институции, които имат отношение към случая, да стигнат докрай и да се носи отговорност. Отговорността на ръководството на ДАНС е повече от видима и очаквам действия", категоричен беше Плевнелиев.

Припомняме, че преди по-малко от два дни министър-председателят изрази коренно противоположно мнение. "Светлозар Лазаров в момента се старае много. Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя, също и за Владимир Писанчев - стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре", заяви Борисов от Брюксел по повод анализа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и разработката "Червеи".

#Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #МВР #ДАНС #червеи #Свелозар Лазаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници