Премиерът предупреди: Не приемам ултимативен тон от никого

Премиерът предупреди: Не приемам ултимативен тон от никого
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов сподели, че цени мнението на Радан Кънев и Атанас Атанасов, но не приема ултимативен тон от никого. В интервю за в. "Преса" той допълва, че носи пряка отговорност за коалицията и е направил достатъчно компромиси за нея.

За скандала "Червеи" и за искането на РБ и ПФ да бъдат отстранени председателят на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, Борисов каза: "Искам да се напише с големи букви, че виновниците за тези скандали не са в службите, виновниците са Орешарски, Чобанов и Йовчев и политическите сили, които стоят зад тях".

"Ако началникът на Лазаров го е карал да прави глупости, той ги в правил, защото е получил такива указания. Орешарски трябва да си понесе отговорност като премиер, той е прекият началник, те са изпълнители. Надявам се прокуратурата да извади всички виновни. Ако Лазаров е сгрешил, той сега се старае много, ще го сменя. Същото важи и за Писанчев. В доклада за ДАНС, обаче, е посочено, че са се справили добре. Така че за всяко мое решение, аз трябва да имам мотиви. Видяхте какво стана, след като посочих, че и съдия Владимира Янева трябва да носи съизмерима отговорност за СРС-тата по "Червеи", ако се докаже, че тя има вина за незаконните разрешителни – веднага Съюзът на съдиите излезе в нейна защита. Познавам я лично, но законът трябва да важи за всички. Виждам, че сега службите се стараят, така че трябва да ги оставим да работят на спокойствие", заяви Борисов и добави, че разчита на Реформаторите да проявяват толерантност и разбиране.

Разчитам и на диалога по този въпрос, както стана и с пенсионната реформа. Въпросът не е в смяната на началниците. Разбирам изкушението на колегите да подменим кадрите в службите. Резките промени обаче ще разклатят тези служби, а това ще внесе недоверие и страх в обществото. Като нищо до 2-3 месеца ще имаме нов полицейски или шпионски скандал и отново ще влезем в стария цикъл на дестабилизация на държавата. Опозицията ще скочи – ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм и конфронтация. Не искам това", подчерта още премиерът.

#Бойко Борисов #ДАНС #Радан Кънев #червеи #Светлозар Лазаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"