ЕС отпуска над 250 млн. евро за най-бедните райони у нас и в Румъния

ЕС отпуска над 250 млн. евро за най-бедните райони у нас и в Румъния
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Над 250 милиона евро бяха отпуснати от Европейската комисия по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България 2014-2020 година, съобщиха от регионалното ни министерство. Тя е една от общо петте програми на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество, в които страната ни ще участва през периода.

Точната сума по програмата възлиза на 258 504 125 евро, от които 215 745 513 евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 42 758 612 евро - национално съфинансиране, предоставено от двете държави.

Заместник-председателят на Европейската комисия за бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева приветства отпускането на 216 милиона евро от ЕС за граничните региони в България и Румъния. "Това са пари за най-бедните райони на България. Надявам се местните власти да бъдат активни, да усвоят възможно най-голяма част от тях във възможно най-кратки срокове. Да допринесат за растеж и работни места, които да променят живота на хората в тези региони", отбелязва Георгиева.

Териториалният обхват на програмата включва регионите от ниво NUTS III, разположени на границата между двете партниращи държави: областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич за територията на България и Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Констанца в Румъния.

Очаква се първата покана за набиране на проектни предложения да бъде отворена през април 2015 година.

#Европейска комисия #Кристалина Георгиева #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"