„Танцът на звездите“ ще се наблюдава през нощта на 26 март

„Танцът на звездите“ ще се наблюдава през нощта на 26 март
Тази вечер ще могат да се видят планетите Юпитер, Венера и Луната. Юпитер е по-близо до хоризонта, Венера е по-високо и Луната ще е между тях. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Танцът на звездите“ ще може да се наблюдава през нощта на 26 срещу 27 март.

Тази вечер ще могат да се видят планетите Юпитер, Венера и Луната. Юпитер е по-близо до хоризонта, Венера е по-високо и Луната ще е между тях. Това не е изключително необичайно явление, но се случва веднъж на пет-шест години, съобщи агенция „Фокус“, цитирайки директора на Националната астрономическа обсерватория (НАО) „Рожен“ Никола Петров.

Подредбата на тези три тела е любопитна и защото това са най-ярките небесни тела в Слънчевата система. Веднага след залез слънце тази вечер на западния хоризонт и при ясно време всеки ще може с просто око да види красивото звездно явление.

Двете небесни тела ще могат да се различат едно от друго, защото Венера ще бъде по-високо над Луната и ще свети по-ярко, докато Юпитер ще свети по-малко.

Има много желаещи да посетят обсерваторията, но все още пътят дотам е трудно проходим, а освен това за явлението, което може да се наблюдава тази вечер, не е нужен телескоп.

#Никола Петров #Луната #Венера #Юпитер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »