Българка оглави работна група по пчеларство в Европейския парламент

Българка оглави работна група по пчеларство в Европейския парламент
Мария Габриел
A A+ A++ A

Българката Мария Габриел оглави работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, създадена по нейно предложение на в Европейския парламент (ЕП), в Страсбург.

Габриел е ръководител на българската делегация в ЕНП и заместник-председател на групата на ЕНП в ЕП.

На учредяването присъстваха Етиен Брюно -

председател на работната група „Мед”

в най-голямата европейска земеделска организация Копа-Кожека, Павел Пок - председател на Интергрупата по климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие, в рамките на която е работната група по пчеларство, евродепутати от различни политически групи, експерти от МЗХ и делегация от български пчелари, включваща доайена на пчеларството Кирил Киров.

„Създаването на групата е едновременно завършек и перспектива, каза Мария Габриел. Успешен завършек на работата по въпроса, който е сред приоритетите ми още от първия мандат, с цел да продължаваме да поставяме темата за пчеларството и здравето на пчелите в европейския дневен ред. Перспектива, защото чрез нея вече имаме институционална рамка и място за постоянни срещи, на които да анализираме състоянието на сектора в отделните държави-членки, да подкрепяме инициативи и проекти, позволяващи да увеличим чувствителността на институциите и гражданите към предизвикателствата пред пчеларския сектор”.

На заседанието беше обсъдено състоянието на пчеларския сектор и здравето на пчелите в Европа. Представено бе проучването на ЕК

"Европейският червен списък на пчелите"

а българските пчелари направиха прочит на предизвикателствата в контекст на ситуацията у нас. Те наблегнаха на необходимостта от запазване на местната пчела, обучения на млади пчелари, информационни кампании, субсидиране с европейски средства, комуникация и сътрудничество с другите земеделски производители. Като основен проблем те откроиха високата смъртност на пчелите, с която се сблъскват пчеларите в почти всички региони на страната. Участниците се съгласиха, че проблемите са общи, което изисква и единен подход за решаването им.

Бяха презентирани проект на Обществото на пчеларите в Страсбург за разполагане на кошери върху покрива на Европейския парламент и проект на френската лаборатория по апидология за заселването на пчелите. Мария Габриел анонсира  и мащабната инициатива „Седмица на пчелите”, която ще се състои през септември. В продължение на няколко дни ще има дискусии, а паралелно с тях ще бъде организирано Селище на пчелата, предлагащо интересни тематични занимания за ангажиране и запознаване на по-голям брой хора с пчеларския сектор.

Председателят на Работната група по пчеларство г-жа Габриел даде предложение на всяко заседание на групата една страна да бъде почетен гост, така както в първото беше България.

#пчелар #пчела #пчеларство #Европейския парламент #ЕП #Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"