Добрев: Китай е много важен външнотърговски партньор за България

Добрев: Китай е много важен външнотърговски партньор за България
Делян Добрев подчерта, че партньорството с Китай е изключително важно за България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На среща с делегация от Китай, начело със зам.-министъра на търговията на страната Дзян Яопин, българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев подчерта, че партньорството с Китай е изключително важно за България.

„Китай е много важен външнотърговски партньор за България“, съобщиха от МИЕТ.

„Външните инвестиции са изключително голям приоритет за нас. Предлагаме много добри условия за правене на бизнес – и по отношение на финансовата стабилност, и като стимули по Закона за насърчаване на инвестициите“, каза Добрев.

„Всеки инвеститор клас А у нас получава редица привилегии и има достъп до безвъзмездна финансова помощ от ЕС за инвестиции в персонал, оборудване и модернизация на предприятията. По тези програми България разполага с над 2 млрд. евро безвъзмездна помощ“, подчерта министърът.

Той допълни, че една от първите му идеи на поста била за допълнителни стимули за чуждестранните инвеститори и повече правомощия на БАИ.

Вече е факт решението всеки потенциален инвеститор у нас да има персонален проектен отговорник, който ще го придружава във всички институции и ще помага да се скъсят максимално сроковете в административните услуги.

В срещата участва и зам.-министърът на икономиката Иво Маринов, който допълни, че от 1 февруари тази година с решение на Министерския съвет притежателите на валидни шенгенски визи могат да влизат в България, без да притежават български визи.

Това е улеснение за китайските инвеститори, защото повечето от тях имат шенгенски визи. Така те ще могат да развиват спокойно дейността си и това е конкретен допълнителен стимул за разширяване на двустранните делови контакти.

Гостите подчертаха, че след 2008 година средногодишният внос в Китай се е увеличил с над 15% и правителството им продължава да насърчава развитието на вътрешното потребление.

В далечната страна има интерес към типично българските стоки – вина, мляко и млечни продукти, храни, както и към отрасли като високотехнологични производства, информационни технологии, инфраструктурни проекти, строеж на електроцентрали и магистрали, автомобилостроене, химия, биология, фармация, нови енергии и материали, иновативни проекти и др.

„България отдава приоритетно значение на връзките си с Китай и като член на ЕС предоставя безпрепятствен безмитен достъп до пазара на общността“, подчерта по-късно зам.-министър Иво Маринов при откриването на двустранния бизнес форум с участието на над 60 наши и повече от 20 китайски компании.

Той бе организиран от БТПП и Китайската търговска палата за внос и износ на машини и електронни продукти.

В България вече са реализирани успешно китайски инвестиции - заводът за автомобили в Ловеч на „Литекс моторс“ съвместно с китайската фирма „Грейт Уол“, инвестициите на най-мощните китайски телекомуникационни компании „Хуавей“ и „Зи Ти И“.

„Перспективни области за по-активно сътрудничество са електрониката и електротехниката, високите технологии, машиностроенето, автомобилостроенето и производството на части за автомобили, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацията“, заяви Маринов.

Той посочи, че по данни на българската митническа статистика през 2011 година двустранният стокообмен е достигал рекордните 1.35 млрд. щ.д., от които българският износ за Китай е 403 млн., а вносът от Китай - 943 млн.

„Експортът ни за азиатската страна е скочил с 61% спрямо 2010 г. и се е увеличил над 40 пъти спрямо 2001, когато е бил едва 9.6 млн. щ.д. Смятаме, че хранителните продукти, българските вина, мляко и млечни продукти, етеричните масла и особено розовото масло, машиностроителната продукция, продуктите на химията и фармацията могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар“, каза още Маринов.

Двете делегации обсъдиха по-късно конкретни въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. В разговорите участваха изпълнителните директори на Национална компания „Индустриални зони“ Валери Андреев и на БАИ Борислав Стефанов.

#Китай #България #форум #бизнес #инвестиции #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #зам.-министър на икономиката #енергетиката и туризма #Иво Маринов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »