НЕК искат 15% по-скъп ток

НЕК искат 15% по-скъп ток
„НЕК ще поиска поскъпване на тока с поне 15%. България ще положи всички усилия да договори по-ниска цена за природния газ“, заяви Михаил Андонов – новият директор на Българския енергиен холдинг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Националната електрическа компания (НЕК) ще поискат 15% поскъпване на тока, което е доста над прогнозите на ДКЕВР – от 3 до 10%.

„НЕК ще поиска поскъпване на тока с поне 15%. България ще положи всички усилия да договори по-ниска цена за природния газ“, заяви Михаил Андонов - новият директор на Българския енергиен холдинг пред БНР.

Андонов бе назначен вчера, след като Йордан Георгиев бе освободен от поста. Източници от БЕХ коментираха рокадата с близките отношения на Георгиев с бившия министър Трайчо Трайков.

Още с встъпването си в длъжност новият министър Добрев обяви, че ще има персонални промени в енергийните дружества.

До вчера Андонов бе шеф на НЕК, която влиза в състава на холдинга. В БЕХ влизат осемте най-големи държавни енергийни дружества, сред които АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и Националната електрическа компания. Холдингът представя страната ни в проектите „Южен поток“ и „Набуко“.

В началото на март от ДКЕВР обявиха, че няма да допуснат цената на тока да скочи с повече от 10% от 1 юли.

Според Семерджиев ЕРП са искали от 3 до 10% повишение на тяхната надбавка, а се чакаше и предложението на НЕК, което се оказа значително над прогнозите на ДКЕВР.

В неделя премиерът Бойко Борисов обяви, че причината за високата цена на тока е този, добиван чрез ВЕИ, тъй като е в пъти по-скъп от конвенционалния.

#НЕК #ток #цена #ДКЕВР #Михаил Андонов #Български енергиен холдинг #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"