"Равни с мен" - красотата, видяна отвътре

"Равни с мен" - красотата, видяна отвътре
A A+ A++ A

Метростанция "Европейски Съюз", касата на "Изипей": на забързаните пътници, които се отбиват да платят някоя и друга комунална сметка, неочаквано се предлага друга възможност - да открият красоти от природата и забавни моменти от ежедневието през по-различен поглед.

Мотото на събитието е "Равни с мен". Чрез фотографиите си 15 млади автори с намалено зрение и незрящи показват колко малка е всъщност разликата между тях и хората с нормално зрение.

Мястото изглежда неподходящо за изложба само на пръв поглед. Половин час след откриването голяма част от фотографиите вече са отнесени от посетителите.

Фотоизложбата е благотворителна. "С постъпленията ще разработим материали, с които да мотивираме работодателите да обърнат внимание на хората със зрителни проблеми", обяснява Петър Стайков от сдружение "Приоритети".

Неговата мисия е да прави връзка между работодатели и хората със зрителни увреждания. Основал е специализирано бюро по труда и вече може да се похвали с двайсетина  осигурени работни места за незрящи.

"На някой му пречи светлината, на някой му пречи тъмнината, на някой сам той си пречи",  описва Стайков своите хора с характерното за езика им чувство за хумор.

Обяснява, че не иска да прави малодраматично изпълнение с "Ах, вижте ги какво могат". Фотографиите сами разкриват богатството на идеи и настроения.

С тези фотографии те са си правили забавление. И сега могат с тях да забавляват други хора. Фотографията като изкуство, се оказва достъпна за тях, помага им да установят контакт, да изразят чувства.

"Слепотата не значи пълен мрак. Слепият има представи. Те са сравними с представите на виждащите. Могат да разговарят за тях и тези снимки показват това", коментира Стайков.



"Когато агитирам работодатели да наемат незрящи, казвам: "Не си поръчвайте сляп за фотограф. Но спокойно можете да го вземете за PR, HR, компютърен специалист, психолог". А ето, че сега те ме опровергават", признава Петър Стайков.



Един от авторите, Боби, компютърен специалист (на снимката вляво), допълва представянето от организаторите на изложбата: "Снимам  по същия начин, по който правите това и вие. Разликата е в техниката. Погледнете на нас като на равни с вас. Ние се справяме, както можем. Не искаме да товарим другите с проблемите си".

"Идеята е тези хора да намерят работа, за да изкарват прехраната си като нас", обобщава партньорката на инициативата "Равни с мен" Мария Константинова от "Изипей".

#метростанция #каса #фотоизложба #незрящи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »