Преговорите в Минск приключиха след 14 часа

Преговорите в Минск приключиха след 14 часа
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите в Минск приключиха. Близо 14 часа президентите на Русия, Украйна и Франция и германският канцлер Ангела Меркел осъждаха обстановката в Украйна и търсиха мирен завършек на конфликта, съобщава ТАСС.

В заключителната декларация, която, както се предполага, трябва да бъде подписана от лидерите на „нормандската четворка“ (Русия, Франция, Германия, Украйна), се изразява подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Това каза източник от украинската делегация, цитиран от агенция Ройтерс.

Очаква се съгласуваният от държавните лидери документ да предвижда начини за овладяване на конфликта в Украйна.

По непотвърдена информация подготвяният документ в Минск предвижда прекратяване на бойните действия в Източна Украйна и изтегляне на тежкото въоръжение от региона. Участниците в преговорния процес планират в рамките на два дни да бъде постигнато примирие.

Последната стъпка, която трябва да бъде направена, е документът да бъде подписан от контактната група за Украйна и от лидерите на Донецката и Луганската републики.

В същото време обаче украинският президент Петро Порошенко заяви, че все още няма добри новини, тъй като "руските условия, поставени на срещата в Минск, са неприемливи", посочи той.

Порошенко се върна в залата за преговори, за да разговаря с европейските си колеги Оланд и Мерке.

Лидерите ще излязат с изявление пред пресата, но обща пресконференция не е планирана.

#преговори #Минск #Украйна #мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"