Светлозар Лазаров остава на поста си?

Светлозар Лазаров остава на поста си?
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров може да остане на поста си въпреки промените в Закона за МВР. Това съобщава в. "24 часа", позовавайки се на трима независими един от друг източници.

Вчера (11 февруари) Народното събрание прие на второ четене текстовете, според които се увеличават изискванията за кандидатите за главен секретар на МВР. Досега условието бе 7 г. професионален стаж, 1/3 от които - на висша ръководна длъжност. След промените главен секретар може да е лице, работило в системата 10 години, половината от които - на ръководна длъжност.

„Светлозар Лазаров отговаря и на двете условия, тъй като освен стажа си на главен секретар е завеждал и отдел в ДАНС, което е достатъчно по новите текстове“, обясняват запознати в парламента.

И разказаха, че на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред зам.-шефът на НС от БДЦ Явор Хайтов и депутати от АБВ са предложили отпадането на думата "висша" преди "ръководна длъжност", което е било прието от всички. Въздържали се само депутатите от ГЕРБ.

Според новите текстове висшата професионална фигура в МВР ще бъде назначавана отново с указ на президента по предложение на правителството. Така бе до м.г., когато мнозинството от БСП и ДПС отне правото на държавния глава. С приетите от предишния парламент изменения главният секретар се назначаваше от Министерския съвет по предложение на министъра.

#Светлозар Лазаров #МВР #пост #закон #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници