Борисов: ВСС да се заеме с операция „Червеи”

Борисов: ВСС да се заеме с операция „Червеи”
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) да разгледа темата с издаването на съдийски разрешения за използването на специални разузнавателни средства. Това мнение изказа министър-председателят Бойко Борисов. На днешното правителствено заседание той е възложил на министъра на правосъдието Христо Иванов да внесе за разглеждане във ВСС констатациите от докладите по операция „Червеи”, става ясно от правителствената стенограма.

В същото време вътрешният министър Веселин Вучков посочи, че в доклада от проверката, направена в МВР от Националното бюро за контрол на СРС, има осем групи констатации, които сочат огромни проблеми.

Премиерът иска правосъдният министър Христо Иванов да постави темата пред ВСС и той да разгледа законността на издаването на разрешение за използване на СРС-та.

Вътрешният министър посочва, че според доклада на бюрото е даден достъп до всички автоматизирани информационни фондове на МВР в противоречие със закона за СРС-та. Не е ясно какво е правено в информационните фондове на вътрешното ведомство повече от разрешения срок, разписан в закона.

„Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив“, коментира Вучков във връзка с разработката „Червеи”.

„Наистина е даден достъп (това вече е публично известно) до абсолютно всички автоматизирани информационни фондове на МВР. При това е направено, как да кажа, в противоречие със Закона за СРС”, допълва министърът.
По думите му по-важно е да се види какъв е системният проблем и в бъдеще да не се допускат подобни нарушения на Закона за СРС.

Според Иванов трябва да се обмисли въвеждането на гаранция, според която, ако подслушването не е дало резултат, лицето, което е било обект на СРС-та, след известно време да може да бъде осведомено.

Опитът в световен план показва, че това е най-сигурната гаранция, че искащите СРС-та ще го правят пестеливо и само когато наистина трябва.

#Бойко Борисов #ВСС #червей #Веселин Вучков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници