Банки дават 100 млн. лв. в заеми за малкия и средния бизнес

Банки дават 100 млн. лв. в заеми за малкия и средния бизнес
Българска банка за развитие (ББР) и шест търговски банки подписаха споразумения за отпускане на 100 млн. лв. заеми за малкия и средния бизнес. Снимка:capital.bg
A A+ A++ A

Българска банка за развитие (ББР) и шест търговски банки подписаха споразумения за отпускане на 100 милиона лв заеми за малкия и средния бизнес.

Договорите бяха подписани днес от главния изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин и от главните изпълнителни директори на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, изпълнителния директор на Сосиете Женерал Експресбанк Мария Русева, на Алианц Банк България Никола Бакалов, на МКБ Юнионбанк Мария Илиева, на ПроКредит Банк Петър Славов и на Общинска банка Сашо Чакалски. Очаква се в програмата да се включат и други банки, съобщиха от Българската банка за развитие.

Банките – партньори по програмата, ще използват средствата за отпускане на заеми за малки и средни предприятия при преференциални условия - лихва до 7% годишно, размер до 2 млн. лева и срок за погасяване до 5 години. За фирмите са предвидени и по-благоприятни условия по отношение на дължимите такси и комисиони.

Предвидено е средствата по кредитните линии да се усвоят от банките партньори на два транша от по 50 млн. лева, като при успех на инициативата ББР има готовност за допълнителното й разширяване.

„Българският бизнес ще получи нови 100 млн. лв. кредити при максимално изгодни условия, при това в период на икономически застой в ЕС и трудно възстановяване на местната икономика. Приемаме тази инициатива като стъпка в правилна посока и демонстрация на ангажимента на Българската банка за развитие към сектора на малките и средните предприятия. Изпитвам удовлетворение и от широкия отклик, който новата инициатива на ББР намери в банковата общност. Уверен съм, че със средствата по програмата ще бъдат финансирани добри проекти, създаващи нови работни места и добавена стойност за българската икономика!“, заяви главният изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин.

Новата 100-милионна програма е поредната инициатива на държавната ББР в подкрепа на българските малки и средни предприятия за осигуряване на по-лесен и евтин достъп до банково финансиране.

В изпълнение на новата си тригодишна стратегия „Хоризонт 2014“ банката активизира дейността си по отношение на този бизнес сектор. Продължава подготовката на анонсираната в края на миналата година гаранционна схема в размер на 335 млн .лв. по Програмата за развитие на селските райони.

По тази програма се очаква към средата на 2012 г. бизнесът от тези райони да получи достъп до над 1 млрд. лв. кредити с преференциални условия.

#малки и средни предприятия #заеми #Асен Ягодин #Общинска банка #Прокредит банк #МКБ Юнионбанк #Сосиете женерал Експресбанк #Уникредит Булбанк #търговски банки #ББР #Българска банка за развитие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »