Наши бездомници скитат из Острова

Наши бездомници скитат из Острова
A A+ A++ A

Десетки са нашенците, които се скитат бездомни в Обединеното кралство, съобщава консулът ни Мария Ангелиева пред "Монитор". По думите й най-тежкият проблем за институциите са бедстващите българи, изпаднали по един или друг начин в хуманитарна криза.

Проблемът се е изострил в началото на 2015 година. Мнозина пристигнали на Острова с надежда за по-добър живот и работа, но останали излъгани. Голяма част от тях останали без покрив над главата си.

Най-честият случай е с нашенци, които имат далечен познат или роднина, вече установен на Острова, който им обещал помощ за квартира и работа. При пристигането в Англия обаче този човек или не се появявал и не отговарял на мобилния си телефон, или се отмятал от думите си и отказвал съдействие.

Хората обикновено са отчаяни от безпаричие и липса на работа в родината, не говорят английски език и са покрили разходите си по пътуването чрез заеми от познати. Те нямат изход, нямат и надежда, отбелязватдипломатите ни.

След като изхарчели и последната лира за хляб и легло и не успявали да си намерят работа, обикновено стигали до посолството ни. От там консулска служба се заемала да им помогне да стигнат до приют, или да се свържат с роднини, които да им изпратят пари, за да се върнат в България.

Обикновено обаче място в приютите няма, а повечето от тези хора няма към кого да се обърнат за финансова помощ. Най-тежките случаи са с българи, които се скитат по улиците на Лондон. Фондацията Thames Reach, която подпомага бездомни хора, оказва съдействие за временно настаняване или екстрадиране в България.

Ако изпадналият в беда българин е наркоман или има психологични проблеми, по време на обратния полет за родината, бива придружен и от социален работник.

#българи #бездомни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници