Русия моли с нота да спрем неонацистки марш в София

Русия моли с нота да спрем неонацистки марш в София
Антинацистки марш във Ваймар, Германия, 7 февруари 2015 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия се надява властите в България да възпрепятстват провеждането на неонацистки марш в София. Нота за недопустимостта на такова мероприятие е изпратена до българското външно министерство.Това съобщи представителят по въпросите на човешките права, демокрацията и върховенството на закона в МВнР на Русия Константин Долгов.

„Надяваме се българските власти да проявят политическа отговорност и да възпрепятстват провеждането на това неонацистко шествие“, каза той.

Долгов посочва, че недопустимостта за провеждане на такива събития е вписана с резолюцията на Общото събрание на ООН за борба с героизирането на нацизма, "която способства за ескалацията на съвременни форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързваната с тях нетърпимост".

Подчертава се недопустимостта да се прославят нацистите, да се реабилитира идеологията на фашизма и да се преразгледат решенията на Нюрнбергския процес, фиксирани в Устава на ООН.

Група български националрадикали възнамерява на 14 февруари в София да организира т.нар. „Луков марш“ - в чест на българския генерал Христо Луков, известен според Константин Долгов със своите фашистки и антисемитски възгледи.

#нота #Русия #неонацист #Луков марш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"