На пчелите с любов

На пчелите с любов
Снимки: Лили Тодорова
A A+ A++ A

Кой намига на умислените минувачи в столицата и ги кара да вдигнат очи от проблемите си? Кой превръща яростните политически спорове в артистична провокация, пред която всички "за" и "против" губят смисъл?

Тайнствените художници на графити отново са в акция. Този път общинарите могат да бъдат спокойни, няма да се наложи да жулят цяла нощ паметника на Съветската армия. Обектът е далеч по-малък по размери, а резултатът прекрасен. За по-малко от денонощие изоставената вишка на КАТ на ъгъла на "Ангел Кънчев" и "Патриарх Евтимий" грейна в топли медни цветове.

"На пчелите с любов" е не просто кампания. Кауза на десетки природозащитни организации по света, тревогата от намаляването на пчелите има и у нас активни пропагандатори.

Ден преди празника на Св. Харалампий трима от прочутата група „Дистръктив Криейшън” са разположили боите и инструментите си на тротоара и под защитата на качулките и еднаквите гащеризони работят, без някой от минувачите по оживения булевард да подозира важната им мисия.

"Без имена и без лицата ни" - само при това условие са съгласни да разговаряме.

Каква е идеята на "художествения вандализъм" този път?

"Ремонтираме вишката по инициатива на няколко организации, които се занимават с намаляващия брой на пчелите, а това е световен проблем. Пчелите са много полезни за  цялото земеделие. Те са ключов елемент от природата и тяхното изчезване ще бъде фатално", обяснява лаконично един от художниците.

"Искат да популяризират този проблем. Внасят искания, обсъждат тези неща с Европейския парламент. Обърнаха се към нас да помогнем да се заинтересуват повече хора", допълва младежът.

Групата е активна от около 4 години. При първите им изяви, докато освежаваха и разкрасяваха камилите при НДК и пейките в градинката на  "Св.Седмочисленици", никой не знаеше нищо за тях. След дръзката им намеса в споровете около паметника на Съветската армия станаха изведнъж герои на ъндърграунда.

Но запазиха анонимност. Не искат да ги занимават. "Имаме сайт, там има достатъчно информация и връзка с нас", пояснява събеседникът ни, който не е спрял да мери, завинтва, подава чаркове на колегата горе и т.н., докато разговаряме.

Възрастта им е между 20 и 25 години, заниманията най-различни. Някои си доучват в чужбина. Към момента намесата в градската среда е вече тяхно основно занимание.

Как си покриват разходите - боите и материалите все пак не са без пари? "Справяме се", гласи отговорът.


А на въпроса дали им доставя удоволствие това занимание, ответната реплика е категорична: "По-добро е от всяка друга работа".

На самия ден 10 февруари вишката вече е преобразена в пчелна пита, на тавана й размахва крилца пчеличка, а на тротоара срещаме една от поръчителките на артистичната акция -  Петя Чалъкова от организацията "Щипка" (да защипем проблема).

"Кампанията стартира днес официално. Има дългосрочен характер. До края на 2015 година ще се постараем чрез средствата на изкуството, чрез средствата на неформалното учене да поставим пред публиката на малко по-достъпен език комплексния проблем защо пчелите намаляват - не само в световен мащаб, но с лека тенденция и в България", обяснява момичето.

По думите й заедно с организацията на жените пчелари се опитват да постигнат превенция. "Не го казваме екологична катастрофа, но все пак една екологична ситуация, която е добре да бъде избегната", отбелязва Петя. "Добре е България да реагира малко по-отрано, да реагираме навреме".

На въпрос "Кои сте вие" отговаря: "Ние сме неформална група от две организации – сдружение "Щипка" и Националното сдружение на жените пчелари. Кампанията е продължение на проекта Хексагон, който започна през септември в рамките на фестивала "Изкуство в Западен парк". Там имаше отзвук, хората проявиха интерес към проблема. Ние не сме първи, работим в партньорство с всички останали".

Питаме я как са се свързали с  момчетата от „Дистръктив Криейшън”.  Нали са тайни, анонимни...

"Ние се познаваме с тях. Общо взето, хората, които бачкат да има позитивна промяна в средата, се знаем", отговаря Петя Чалъкова.

Скоро ще има продължение на тази акция, доверява момичето. В деня на Първа пролет ще има много да се оглеждаме из София, подразбираме от думите й.

 

А ето и още една позитивна промяна - към нас се присъединяват няколко момчета, които носят буркани с мед, изпратени от лични пчелари. Отварят ги и приканват минувачите да вкусят от божествения дар.

На пчелите с любов - след утринен флашмоб в метрото и почерпката край медната вишка, активистите канят столичани на прожекции.

 

 

#„Дистръктив Криейшън” #графити #пчели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »